Javában tart a nyári szünet, érezhetően megnőtt az érdeklődés a diákmunkák iránt is. Szinte minden családban, baráti körben van olyan diák, aki jelenleg a nyári szünet vidám hónapjait élvezi, de azért a pihenés mellett kipróbálná magát szívesen a munka világában is.

Szülői támogatással a nyári munkakeresés is könnyebb

Természetesen az sem ritka, főleg a 15-18 év közötti korosztálynál, hogy inkább a szülő szeretné, hogy a szünidő alatt a gyerek is belekóstoljon a munkába és megérezze, hogy milyen nap mint nap dolgozni járni és milyen jó dolog, amikor az elvégzett munkáért fizetést kap az ember!

Az alábbi tanácsokkal igyekszünk azoknak segíteni, akik bizonytalanok, hogy merre is terelgessék a fiatal korosztályt!

A diákok számára alapvetően egész évben folyamatosan elérhető munkalehetőségek vannak a diákszövetkezeteknél, de a nyári időszak kapja mindig a legnagyobb figyelmet, hiszen ilyenkor a 15. életévet betöltött diák is dolgozhat már. Vannak, akik már a tanulmányaik mellett igyekeznek a későbbi karrier terveik szerint munkát választani és vannak, akik viszont szeretnék minél több területen kipróbálni magukat!

Gyakorlatilag bármilyen munkakörben kipróbálhatják magukat a diákok. Amellett, hogy egy egészen új és izgalmas (szakmai) tapasztalatot szerezhetnek, talán még sikerül annyi pénzre is szert tenni, hogy további élményekben gazdagodhatnak a nyár folyamán: legyen az egy külföldi utazás a barátokkal vagy egy pár napos fesztiválbérlet! 

Állatokkal foglalkozni, ügyfélszolgálati munkánál elmélyíteni a nyelvtudást, sporteseményen segíteni, füvet nyírni, fesztiválon, nyári rendezvényeken dolgozni vagy a szülők munkahelyén besegíteni – csak néhány olyan tevékenység, amely nagyszerű pénzkereseti lehetőség a diákoknak a nyári szünetben. 

Érdemes megnézni, hogy miben szerzett már jó tapasztalatot az eddigiekben, mi érdekli, miben próbálná ki magát szívesen – fontos, hogy ne a szülő döntse el, hogy mit vállaljon el a gyerek. Tapasztalataink szerint csak nagyon csekély esetben van pozitív eredménye az ilyen munkavállalásnak. Lehet, hogy pénzt keres, de nem élvezi, nem lelkes és annyira várja a munkaidő végét, hogy ez a munkáján is erősen meglátszik. Sem neki, sem a munkáltatónak nem lesz pozitív benyomása az ilyen munkavégzésről.

Ezért hagyjuk, hogy az válasszon a munkalehetőségek közül, akinek majd ténylegesen el is kell végezni a feladatokat. Természetesen kell a felnőtt segítsége, terelgetni fontos még a fiatalokat, de helyettük dönteni nem szabad. Érdemes együtt végiggondolni, hogy mi is érdekli a gyerekünket?

enlightenedÉrdekli a sport, rendszeresen jár edzeni? Sok helyen van lehetőség sporteseményeken segíteni, időt mérni, adminisztrálni az eredményeket, segíteni a bírák munkáját. Ha van kedvenc csapata vagy ő edz egy adott csapatban, akkor meg lehet kérdezni az edzőt, hogy van-e lehetőség pár hetet dolgozni a nyáron a háttér munkálatokban!

enlightenedSzereti az állatokat? Szinte minden állatkert örömmel fogadja a dolgozni vágyó diákokat. Érdekes és élménydús nyári munka várhat rá egy ilyen helyen!  

enlightenedSzívesen tölti szabadidejét a szabadban? Irány a Margit-sziget vagy a Balatonpart, sok helyen keresnek kifejezetten csak nyárra diák segítséget, sok helyen a szállást is biztosítani tudják! Lehet fagylaltot árulni, vendéglátásban próbát tenni, szabadtéri rendezvényeken kisegíteni vagy a gyümölcsfaligetekben is szeretettel várják a dolgozni vágyó fiatalokat barack- és cseresznyeszedésre!

enlightenedSzeret gyerekekkel foglalkozni, jól bírja a gyerekzsivalyt? Az animátori munkákat mindenképpen érdemes lehet kipróbálni, hajtogathat lufiállatokat különböző nyári rendezvényeken, vagy segíthetnek az arcfestésnél a szülők céges rendezvényein!

enlightenedJól beszél valamilyen idegen nyelven? Ha szívesen ismerkedik meg új kultúrákkal, dolgozhat idegenvezetőként a városban. Érdemes felkeresni az utazási irodákat, hogy tudnak-e ilyen lehetőséget ajánlani. Call centeres, ügyfélszolgálati munkáknál is kincset ér a nyelvtudás, jó tapasztalatszerzési lehetőség és megismerkedhet a multikulturális közeggel is. 

Ha megvan a megfelelő munka, akkor mindenképpen meg kell győződni arról a kezdés előtt, hogy nem fekete munkáról van szó, hiszen könnyen becsaphatják, kihasználva a tapasztalatlanságukat. Ezért van szükség a munkavállalás kezdetén még a kiemelt szülői figyelemre. Nagyban megkönnyíti ezt a kérdést, ha egy diákszövetkezethez fordulnak segítségért, mert így nem csak, hogy garantált a törvényes szerződés, de egy helyen számtalan lehetőség közül is lehet választani. A diákmunkával kapcsolatos leggyakoribb kérdésekről itt olvashatnak bővebben.

Fontos tudni, hogy a diákszövetkezeti munkavégzéshez nappali tagozaton kell tanulnia a diáknak és ha még nincs 18 éves, akkor szülői engedély szükséges a munkavégzéshez.

Az utóbbi évek statisztikái alapján egyre keresettebbek és népszerűbbek a diákmunkák, ezért mindenképpen érdemes időben utánajárni a különböző munkalehetőségeknek, különösen a nyári időszakban, hiszen ilyenkor hamar lecsapnak a jól fizető állásokra. De akkor sincs gond, ha most kezdenek el keresgélni, hiszen sok helyen csak a nyár közepétől vagy csak augusztus hónapra is kínálnak lehetőséget!

Cégcsoportunk tagjaként a Mind-Diák Szövetkezetnél adottak a megfelelő jogi körülmények, jobban jár a diák is, ha szövetkezeten keresztül dolgozik és a cégnek is kényelmesebb.

Még nem késő belevágni a keresgélésbe, érdemes válogatni a Mind-Diák kínálta munkalehetőségek között, még nincs veszve semmi sem: https://www.minddiak.hu/diakmunka